Πολιτισμός Κροκεών

Πολιτισμός κροκεών

Νικηφόρος Βρεττάκος

323232323

Γεννήθηκε στις Κροκεές Λακωνίας την 1η Ιανουαρίου 1912. Έζησε τα παιδικά του χρόνια στο πατρικό του κτήμα στην Πλούμιτσα, κοντά στον Ταΰγετο, και τα μαθητικά του στις Κροκεές και το Γύθειο, από το Γυμνάσιο του οποίου αποφοίτησε. Νέος εγκαταστάθηκε στην Αθήνα για σπουδές που δεν πραγματοποίησε και άσκησε διάφορα επαγγέλματα ως ιδιωτικός υπάλληλος (1930-1938), έπειτα ως δημόσιος υπάλληλος (1938-1947) και ως φιλολογικός συντάκτης περιοδικών και εφημερίδων. Πήρε μέρος στον Ελληνοϊταλικό πόλεμο του 1940-1941 και ύστερα στην Εθνική Αντίσταση. Το 1954 εξελέγη δημοτικός σύμβουλος στον Πειραιά. Την περίοδο της δικτατορίας (1967-1974) έζησε αυτοεξόριστος σε χώρες της Ευρώπης.
Ο Νικηφόρος Βρεττάκος είναι ένας σημαντικός σύγχρονος Έλληνας ποιητής και ακαδημαϊκός, που σημάδεψε µε το έργο του τον εικοστό αιώνα. Διακρίνεται για το βαθύτατο ανθρωπισμό της ποίησής του και την ιδιομορφία των εμπνεύσεών του. Εξέδωσε περισσότερες από 15 ποιητικές συλλογές και αρκετά πεζά έργα, στα οποία εξυμνεί την αγάπη, την ειρήνη, τον ανθρωπισμό και το ελληνικό πνεύμα. Ποιήματά του μεταφράστηκαν σε πολλές γλώσσες. Υπήρξε μέλος της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών. Πήρε μέρος σε πολλά ποιητικά συνέδρια και φεστιβάλ στο Λονδίνο, στην Αχρίδα της τότε Γιουγκοσλαβίας κ.ά. Τιμήθηκε με δύο Πρώτα Κρατικά Βραβεία (1940 και 1956), το Βραβείο Εθνικής Αντίστασης (1945), το Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών (1976), το Βραβείο Ουράνη κ.ά. Το 1980 πραγματοποίησε τα αποκαλυπτήρια του μνημείου του «αγνώστου ναυτικού» στο λιμάνι του Γυθείου.

Το 1987 εξελέγη μέλος της Ακαδημίας Αθηνών. Ήταν κάτοικος Αθηνών και ομιλούσε Γαλλικά και Ιταλικά. Απεβίωσε στις 4 Αυγούστου του 1991. Ο Δήμος Αθηναίων απονέμει ένα λογοτεχνικό βραβείο στη μνήμη του. Το Αρχείο του έχει δωριθεί και σώζεται στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σπάρτης.
Από τον Οκτώβρη του 2010 ο ποιητής της φύσης Νικηφόρος Βρεττάκος (1912-1991), αναπαύεται στην Πλούμιτσα, τον ορεινό οικισμό της Λακωνίας όπου πέρασε τα παιδικά του χρόνια αλλά και εκείνα της τρίτης ηλικίας. Ο γιός του Κώστας Βρεττάκος κατάφερε να υλοποιήσει το όνειρό του ποιητή για τη δημιουργία πνευματικού κέντρου στον οικισμό της Πλούμιτσας, ξανακτίζοντας το μισογκρεμισμένο πέτρινο σπίτι που αγναντεύει τον Ταΰγετο. Οι φίλοι του ποιητή (οικογένεια ντε Νόρα) έκτισαν ανοικτό θέατρο και αναστήλωσαν το γειτονικό ξωκλήσι. Το σπίτι και το θέατρο θα είναι διαθέσιμα σε καλλιτέχνες ως χώρος έμπνευσης και δημιουργίας.

Τον καιρό της δικτατορίας σε επιστολή προς τον γιο του Κώστα ονειρευόταν με τον δικό του τρόπο την επιστροφή του στην πατρώα γη. Ονειρευόταν να γίνει το πατρικό σπίτι ένας φιλόξενος χώρος περισυλλογής «…για κάποιους απωθημένους από την ζωή ανθρώπους που εξακολουθούν να πιστεύουν ακόμα στη σταθερότητα και την μακροημέρευση αυτού του κόσμου».

Ο ίδιος δεν είχε την τύχη όσο ζούσε, να δει την πραγματοποίηση του ονείρου του. Είκοσι τέσσερα χρόνια, όμως αργότερα, χάρις στην επιμονή της οικογένειας και την αμέριστη συνδρομή φίλων του ποιητή, τα ερείπια αναστηλώθηκαν και δημιουργήθηκε ένας φιλόξενος χώρος πολιτισμού, όπως ακριβώς τον είχε ονειρευτεί ο ποιητής .

Την ευθύνη για την αξιοποίησή του έχει το Αρχείο Νικηφόρου Βρεττάκου, και από την επόμενη χρονιά το «Kαταφύγιο του Ποιητή» θα μπορεί να προσφέρει διακριτική φιλοξενία στους …περίεργους περαστικούς.

Ἔχω ἤδη ἀφήσει τὴν καρδιά μου στὴ γῆ
νὰ χτυπάει μονάχη της. (Αὐτὸ εἶναι ἄλλωστε
ἡ ποίηση). Νὰ μποροῦν νὰ τὴν ἔχουν
στὶς σάκκες τους τὰ παιδιά, νὰ τὴν μετακινοῦνε
οἱ ταξιδιῶτες. Κ’ οἱ πικραμένοι
ποὺ ξέμειναν ἀπὸ ἥλιο, ν’ ἀκοῦν
το φλοῖσβο του μέσα της.

[“Εναπόθεση” Ένα από τα τελευταία ποιήματα του Νικηφόρου Βρεττάκου, που δημοσιεύθηκε μετά το θάνατό του στην ποιητική συλλογή “ΤΟ ΧΡΥΣΟ ΑΜΑΞΙ”, 2000]

 

Μαρκοπούλειο Αμφιθέατρο Κροκεών

4345345654657

…Βρισκόμαστε στο βράχο των ποιητών. Νοτιοανατολικά του Αμφιθεάτρου, βλέπουμε τη θάλασσα…
Το Μαρκοπούλειο Αμφιθέατρο κατασκευάστηκε από κροκεάτη λίθο. Συγκεκριμένα, ο λιθόστρωτος διάδρομος, το αστέρι στο κέντρο της σκηνής και οι κερκίδες. Μικρό μέρος κατασκευάστηκε από διαφορετική πέτρα. Απέναντι στέκει ο Ταΰγετος, περήφανος και αγέρωχος, όπου από τη θέση που βρισκόμαστε, φαίνεται σαν να τον έχει δουλέψει ανθρώπινο χέρι. Πιο δεξιά, βρίσκεται η Αγία Βαρβάρα με τον πευκώνα της και αρκετά μεγάλη χλωρίδα, που ελκύει και ξεκουράζει τον επισκέπτη. Δεξιά από το λιθόστρωτο διάδρομο βρίσκεται το ανάγλυφο των εννέα μουσών και αριστερά, βρίσκεται το ανάγλυφο της Ερατούς, μούσας της λυρικής ποίησης. Ανεβαίνοντας στο βράχο των ποιητών βρίσκουμε την αφιέρωση προς τους ποιητές, αποσπάσματα ποιητών και γνωμικά. Το τμήμα αυτό είναι για ποιητικές και μουσικές εκδηλώσεις.
Ακριβώς δίπλα βρίσκεται το νέο Αμφιθέατρο, μεγαλύτερης χωρητικότητας, ένας χώρος όπου θα μπορεί να εξυπηρετήσει μεγάλες θεατρικές παραστάσεις και διάφορες συνεδριακές συγκεντρώσεις.

Καρναβάλι Κροκέων

karnavali-krokeon-001

Ξεκίνησε το 1962 και η φήμη του έχει ξεπεράσει προ πολλού τα σύνορα της Λακωνίας. Kάθε χρόνο οι Κροκεές, κατακλύζονται από πλήθος κόσμου. Με φαντασία, μεράκι και αγάπη, μια ομάδα ανθρώπων εργάζεται για τη διοργάνωση και πραγματοποίηση της εκδήλωσης.

Τον καλύτερο εαυτό τους έβγαλαν τα μέλη και οι φίλοι του Συλλόγου Φίλων Καρναβάλου Κροκεών , παρουσιάζοντας… το μεσημέρι της Κυριακής ένα ανανεωμένο, χαρούμενο και διασκεδαστικό καρναβάλι!
Παρά τα εξήντα και πλέον χρόνια που κρατεί αυτή η παράδοση , οι χιλιάδες επισκέπτες και φίλοι απο ολη την Ελλάδα εδωσαν και φέτος το παρών εχοντας και σαν σύμμαχο τον καλό καιρό που επικρατούσε απο νωρίς το πρωι.
Με τη θεματογραφία του βγαλμένη από… την καθημερινότητα,οι φίλοι του καρναβάλου είχαν την ευκαιρία να γελάσουν και να διασκεδάσουν, ξεφεύγοντας για λίγο από τα προβλήματα και το άγχος που έχουν γίνει ο… δεύτερος εαυτός μας!

Άγιος Δημήτριος(pdf)